Scott Jordan: ένας αρχαιολόγος της παιδικής ηλικίας

Συγγραφέας του άρθρου: Αναστασία Καραβασιλείου

Ο Scott Jordan, που ζει στο Queens της Νέας Υόρκης, φιλοξενεί μικρούς θησαυρούς στο μικρό του διαμέρισμα δύο δωματίων. Συλλέγει αντικείμενα των τελευταίων 300 ετών, ανασκάπτοντας σε παλιές αποθέσεις, πηγάδια και λάκκους απορριμμάτων. Στα ράφια του σπιτιού του εκθέτει μικρά γυάλινα φιαλίδια, πορσελάνινες κούκλες, κεραμική και ένα όπλο της Αμερικανικής Επανάστασης, θαμμένα όλα κάτω από τα πόδια των Νεοϋορκέζων.

Ο Jordan, μέσα από τις μικρές ανασκαφές του, δραπετεύει στον τόπο και στον χρόνο. Απομακρύνεται προσωρινά από το ασφυκτικό γι’ αυτόν αστικό τοπίο, επιστρέφει στη φύση των παιδικών του χρόνων, όπου μαζί με τους φίλους του έψαχνε στο χώμα για θησαυρούς. Μέσα από αυτό το πάθος του, ταξιδεύει και στον χρόνο.

Φαίνεται να κάνει ανασκαφές στην παιδική του ηλικία, στις κυψέλες του εαυτού του, για να βρει όσα έθαψαν τα στρώματα του χρόνου. Μοιάζει να δραπετεύει από έτοιμες ταυτότητες, που προκαθόρισαν άλλοι για αυτόν. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο βιοπορίζεται, καθώς αναπλαισιώνει τα ευρήματά του και τα πουλά σε μικρές υπαίθριες αγορές.

Είναι ο Jordan αρχαιοκάπηλος; Μάλλον είναι δραπέτης του χρόνου και του τόπου.

Το μικρό ντοκιμαντέρ «The Artefact Artist» (περίπου 23 λεπτών) είναι του Αμερικανού σκηνοθέτη Russ Kendall.

Είναι διαθέσιμο εδώ:

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments