Μεταξύ των Γιγάντων

Το ντοκιμαντέρ «Among Giants» είναι η καταγραφή ενός αγώνα για τη διατήρηση των φυσικών δασών του Redwood. Το Redwood National and State Parks (RNSP) είναι ένα συγκρότημα πολλών κρατικών και εθνικών πάρκων, που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής της βόρειας Καλιφόρνια. Περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Redwood (ιδρύθηκε το 1968) και την ακτή Del Norte της Καλιφόρνιας, τα Jedediah Smith και Prairie Creek Redwoods State Parks (Πολιτειακά Πάρκα, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920), το μικτό RNSP, που περιέχει 139.000 στρέμματα (560τ.χλμ.) και διαθέτει παλιά τροπικά δάση. Μεταξύ των κομητειών Del Norte και Humboldt, τα τέσσερα πάρκα μαζί αποτελούν το 45% των εναπομεινάντων δασών με παλιά δέντρα σεκόγιας (Seqoia sempervirens), συνολικού ύψους τουλάχιστον 38.982 στρεμμάτων (157,75 τ.μ.).

Από το 1990, αποψιλώθηκαν πάνω από 435.000 στρέμματα της δασικής έκτασης της Καλιφόρνια. Το 2008, η Green Diamond Co. ξεκίνησε να αποψιλώνει τα δέντρα στο Redwoods. Ως αντίδραση, ο «Farmer» και άλλοι μετακόμισαν στο δάσος και κατοίκησαν πάνω στα δέντρα, για να αποτρέψουν την καταστροφή του δάσους. Αυτά τα δέντρα είναι τα ψηλότερα, από τα παλαιότερα και από τα πιο ογκώδη είδη δέντρων στη Γη. Εκτός από τα δάση σεκόγιας, τα πάρκα διατηρούν κι άλλα είδη τοπικής χλωρίδας, πανίδας, λιβάδια με γρασίδι, πολιτισμικούς πόρους, τμήματα ποταμών και άλλα ρεύματα, καθώς και 37 μίλια (60χλμ) ακτογραμμής.

Διακινδυνεύοντας να τους φυλακίσουν και να τραυματιστούν, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έφτιαξαν μικρές πλατφόρμες πάνω στα δέντρα. Για τρία χρόνια επέμειναν να ζουν με αυτό τον τρόπο.

Η ταινία γυρίστηκε και ολοκληρώθηκε το 2011 και έναν χρόνο μετά ο αγώνας έληξε με επιτυχία για τους κατοίκους των δέντρων. Το 2012 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη μετατροπή της έκτασης, όπου βρίσκονταν οι «κάτοικοι των δέντρων»  σε δημόσιο προστατευόμενο πάρκο (https://www.indybay.org/newsitems/2012/06/26/18716373.php).

Μια τέτοια μορφή αντίδρασης συνδέει την προστασία της φύσης με έναν τρόπο ζωής. Σίγουρα αφήνει μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι δημιουργοί της ταινίας είναι οι Chris Cresci, Ben Mullinkosson και Sam Price-Waldman (Co-Directors).

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments