Salt and Bread

Το Salt and Bread, το μικρής διάρκειας (13 λεπτών) ντοκιμαντέρ των Bálint Bíró, Diego Quindere de Carvalho και Salome Razikashvili ακολουθεί τον δωδεκάχρονο Mamuka Qadamadadze στη διάρκεια των διακοπών του σε ένα γραφικό χωριού της Γεωργίας στα Καυκάσια όρη. Καθώς δεν έχει άλλα παιδιά της ηλικίας του να παίξει, μυείται στον κόσμο των ενηλίκων, συμμετέχοντας στα συμπόσιά τους και παίζοντας το panduri του, ένα παραδοσιακό τρίχορδο όργανο της Γεωργίας. Ενώ παίζει μόλις έξι μήνες, μπορεί ήδη να εντυπωσιάζει τους μεγαλύτερούς του, διασκευάζοντας και σύγχρονη μουσική ή παίζοντας για τους ηλικιωμένους του χωριού παραδοσιακά γεωργιανά τραγούδια και συνοδεύοντάς τους στο φαγητό, το ποτό και τον χορό. Έτσι, η μουσική του γίνεται το σημείο επαφής μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον μικρό Mamuka και τον κόσμο των ενηλίκων.

Το κοινό φαγοπότι γίνεται μια τελετή μύησης στο βαθύ παρελθόν όχι μόνο του Γεωργιανού πολιτισμού, αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, όπου τελετουργικά μοιράζονται οι ευχές, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς σύνδεσης με τις ρίζες του συλλογικού ασυνείδητου. Έτσι, με μια σοφή σοβαρότητα, που το κινηματογραφικό βλέμμα αποτυπώνει λιτά και εύστοχα, ο Mamuka γεύεται την υλική και άυλη τροφή του τόπου του.

Συμμετέχει στο supra, ένα γλέντι που βρίσκεται στην καρδιά της γεωργιανής κουλτούρας, με άφθονο φαγητό, ποτό και συχνές προπόσεις, υψώνοντας κύπελα με αρχαία μορφή, όπως το khantsi, που έχει τη μορφή κέρατος. Ένας ηλικιωμένος έχει τον ρόλο του tamada, του «ηγέτη των προπόσεων» κι εκφωνεί έναν σύντομο λόγο για το αρχαίο παρελθόν της Γεωργίας. Ο λόγος, η μουσική και η τροφή ενοποιούνται σε μια αρχέγονη στιγμή, που μοιράζονται οι γηραιότεροι με τους νεότερους, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Mamuka μέσα από μια διαβατήρια τελετή.

Σκηνοθέτες: Bálint Bíró, Diego Quindere de Carvalho, Salome Razikashvili

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Βασίλης Τσαντήλας
Βασίλης Τσαντήλας
1 year ago

Ωραίο το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με όμορφα πλάνα. Σε ευχαριστούμε Αναστασία για την δημοσίευση!