Hard as Nails, Soft as Tales

Ομαδική έκθεση στο Pikap Kato, Ολύμπου 57 Θεσσαλονίκη

16-30 ΙΟΥΝΊΟΥ 2022

Πέντε γυναίκες εικαστικοί εκθέτουν την πρόσφατη δουλειά τους στο Pikap Kato στη Θεσσαλονίκη, από τις 16 έως τις 30 Ιουνίου. Πέντε φαινομενικά ετερόκλητες εικαστικές καταθέσεις καλούν για ποικίλες αναγνώσεις και εμπλέκουν τον θεατή να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του. Η ποικιλία υλικών και χρωμάτων, οι αποκλίσεις μέσου, υφής, κλίμακας και φωτεινότητας, οι διαφορετικές οπτικές γωνίες του γυναικείου βλέμματος συνευρίσκονται στο πλαίσιο της έκθεσης, με τόπο συνάντησης τις διερευνήσεις του παράδοξου- τα όνειρα, το υποσυνείδητο και τη φαντασία.

Η συνδιαλλαγή παράδοσης και ριζοσπαστικότητας στα κεραμικά γλυπτά της Μαργαρίτας Πατσίκα, μαζί με τα animated ζωόμορφα ειδώλια της Αλεξάνδρας Λαγούδη, χαρακτηρίζουν τις τρισδιάστατες καταθέσεις των καλλιτεχνών, ενώ στον δισδιάστατο χώρο τα ψυχογραφήματα της Ολυμπίας Τοπτσίδου συνδιαλέγονται με τις ετερόκλητες συναρθρώσεις της Μαρίας Βοζαλή. Το έργο της ´Εμης Τσούγκαρη, σε ήσυχους τόνους, κεντάει έναν παράδοξο κόσμο με εντελώς προσωπικό ύφος και τεχνική.

Η έκθεση ‘Hard as nails, soft as tales’ είναι μια ανοιχτή πρόσκληση να ανακαλύψει ο θεατής πώς πέντε σύγχρονες Ελληνίδες εικαστικοί πραγματώνουν μερικες από τις παραδοσιακές φεμινιστικές στρατηγικές μέσα από το έργο τους: ενδυνάμωση του εαυτού τους, καλλιέργεια δεσμών μέσω της συνεργασίας με άλλες γυναίκες, ανάληψη ευθύνης για την αυτοέκφρασή τους και πειραματισμό με τα όρια των εκφραστικών τους μέσων.

Μαργαρίτα Πατσίκα
Τα γλυπτά της Μαργαρίτας Πατσίκα είναι επηρεασμένα από μοτίβα και σχήματα που προέρχονται από την κεραμική διαφόρων αρχέγονων πολιτιστικών παραδόσεων, αλλά και από φόρμες της φύσης.

Η εικαστικός εμπνέεται από το παρελθόν, ωστόσο το στυλ της κεραμικής της μετουσιώνεται σε κάτι ριζοσπαστικό, ασκώντας πίεση στις πλαστικές παραδόσεις του μέσου. Πετυχαίνει, με την προσέγγισή της, την εύρεση χώρου περιστροφής ανάμεσα σε γνώριμες φόρμες, μια τεχνική που της επιτρέπει να ελέγχει την ένταση και να βρίσκει ισορροπία μεταξύ του παράξενου και του οικείου, του εκλεπτυσμένου και του ωμού.

Οι ηδυπαθείς, οργανικές φόρμες της Πατσίκα ενσωματώνουν μια λεπτή ευφυΐα συνομιλώντας με την αρχαία πρακτική της τέχνης της κεραμικής, ακόμη και όταν επικοινωνούν μια σύγχρονη ενέργεια και μια έντονη σεξουαλική, ζωτική δύναμη.

BIO: Η Μαργαρίτα Πατσίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στη ζωγραφική. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στη σχολή του Chelsea college of art and design του Λονδίνου, στο τμήμα των fine arts. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ζει και εργάζεται
στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα στο margaritabibi.wordpress.com

Αλεξάνδρα Λαγούδη
H Αλεξάνδρα Λαγούδη, με τη σειρά “Alternative Bioforms”, καταθέτει ένα νέο σώμα έργου στον τρισδιάστατο χώρο, στο οποίο μεταβολίζει τις βασικές ιδέες του σουρεαλισμού με το σκοτεινό της χιούμορ και τη χαρακτηριστική ευαισθησία γραφής και οξυδέρκεια. Αντλώντας έμπνευση από τις μορφές και τους χαρακτήρες παιδικών παιχνιδιών, η εικαστικός τα μετουσιώνει σε υβριδικές χίμαιρες, επικονιάζοντάς τα με διαγονιδιακά χαρακτηριστικά, όπως τρίχες σκύλου και σπόρους φυτών και ντύνοντας τα με μια πρωτόγονη απτικότητα.

Τα ζωόμορφα αυτά ειδώλια, με τις ζωικές και πετρώδεις υφές και την αλχημιστική μετάλλαξη που υφίστανται, απευθύνονται στην αισθητηριακή αντίληψη του θεατή και το υποσυνείδητό του, εκμαιεύοντας αχαρτογράφητες συγκινήσεις και συνειρμούς- μια από τις παραδοσιακές επιδιώξεις του κινήματος του σουρεαλισμού.

Η μετουσίωση που επιτελείται στα χέρια της γλύπτριας αναδιατάσσει τη μορφολογία και την κινησιολογία των φαντασιακών αυτών πλασμάτων, χωρίς όμως να την αναιρεί: τα υβρίδιά της μπορεί να είναι οικονομικά σε όγκους ή μεγέθη, αλλά είναι animated, γεμάτα ψυχή και εσωτερικευμένη κίνηση.

BIO: Η Αλεξάνδρα Λαγούδη έχει πτυχίο από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. & μεταπτυχιακό από το Wimbledon School of Arts στο Λονδίνο. Στην εικαστική της πορεία ασχολήθηκε με τις πρώιμες (τότε) τεχνολογίες animation, τις πολυμεσικές εγκαταστάσεις και τη γλυπτική. Τώρα ασχολείται με τη γλυπτική μικρών διαστάσεων και την εικαστική αγωγή στην εκπαίδευση. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει διακρίσεις και υποτροφίες, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Το έργο της, εξυπηρετούμενο από μια διάλεκτο γλυπτικής και κατασκευών, ενσωματώνει την αγάπη του σουρεαλισμού για την αλχημική μεταμόρφωση της ύλης και την φετιχιστική εμμονή με καθημερινά αντικείμενα, τα οποία η εικαστικός τροποποιεί ώστε να δημιουργεί συνειρμούς και σύμβολα μέσω της απτικής επέκτασης που προτείνει.

Ολυμπία Τοπτσίδου
Η δουλειά της Ολυμπίας Τοπτσίδου αφορά ψυχογραφήματα όπου η εικονογραφική διατύπωση αντιπαλεύει την γλώσσα της ζωγραφικής σε μια αναζήτηση των λεπτών, επικοινωνιακών ορίων της εικόνας. Άλλοτε μας υπενθυμίζει την αλήθεια της κορεσμένης ύλης και άλλοτε ξετυλίγει τον μίτο μιας αφήγησης. Η παράξενη αυτή σύζευξη παραπέμπει τ@ θεατ@ στο ανεκπλήρωτο μέσω μιας καλά μελετημένης ημιτελούς χειρονομίας. Η
ζωγράφος τοποθετεί την ανθρώπινη μορφή σε ένα φαντασιακό χώρο ενόρασης, όπου φανταστικά τοπία, παραμύθια και χρωματικά “στοιχειώματα” συνθέτουν μια εντελώς προσωπική μυθοπλασία.

BIO: Γεννημένη στη Δράμα, η Ολυμπία Τοπτσίδου σπούδασε Ζωγραφική στην Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στην συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολέγιο Central Saint Martin’s, Λονδίνο και στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο του Κιότο, Ιαπωνία. Έχει επίσης 10ετή εμπειρία εργασίας σε γκαλερί διευθύνοντας πωλήσεις έργων και συμμετοχές σε διεθνείς φουάρ τέχνης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας ζωγραφική, ακουαρέλες και μαλακά γλυπτά.

Μαρία Βοζαλή
Η Μαρία Βοζαλή αντλεί τη θεματική της από προσωπικές εμπειρίες και μνήμες των παιδικών της χρόνων. Η εικαστικός οικειοποιείται στιλιστικά και σημειολογικά στοιχεία της ποπ κουλτούρας και ζωγραφίζει ανθρώπινες μορφές οι οποίες συμβιώνουν με χαρακτήρες από καρτούν σε ένα πλαίσιο αλληγορικό, συνειρμικό και χιουμοριστικό. Συναρθρώνοντας ετερόκλητα εικονογραφικά στοιχεία ως οπτικά σύμβολα, δημιουργεί έργα σκηνοθετημένα με μια αδρή, πλαστική θεατρικότητα η οποία αναπόφευκτα εμπλέκει το θεατή στην ερμηνεία τους.

Αφηγούμενη αινιγματικές ιστορίες με παιδικούς ήρωες και πεπλοφορεμένες βιβλικές μορφές, η Βοζαλή ζωγραφίζει με έντονα χρώματα, πλακάτες φόρμες και καθαρές γραμμές, πάνω σε ένα πιξελιασμένο φόντο. Όμως οι συχνές αναφορές σε παιδιά και παιδικά παιχνίδια ίσως υπαινίσσονται σε πιο σκοτεινά θέματα κάτω από την φαινομενικά ανέμελη χρωματική επιφάνεια,
οπτικοποιώντας έναν κόσμο στον οποίο συνυπάρχουν η παιδικότητα και η βία, η αφέλεια και η επιτήδευση, η ασφάλεια και ο κίνδυνος.

BIO: Η Μαρία Βοζαλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus παρακολούθησε το τμήμα ζωγραφικής στην Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις αλλά και σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης ασχοληθεί με το εικαστικό μέρος θεατρικών παραστάσεων. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έμη Τσούγκαρη
Η ‘Eμη Τσούγκαρη δημιουργεί αιθέρια διάτρητα σχέδια με φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Με ταπεινά υλικά όπως χαρτί και καρφίτσα, η μινιμαλιστική τεχνική της εικαστικού εξερευνά τον χώρο στο χαρτί, το θετικό και το αρνητικό μιας εικόνας, χρησιμοποιώντας τον κενό χώρο ως έναν χαρακτήρα στην αφήγησή της. Οι μορφές της αναδύονται από τον κενό χώρο, από την απουσία τρυπημάτων, σχεδιασμένες με μαεστρία και ήσυχη εκφραστικότητα, ζωντανεύοντας με ελάχιστους πόρους.

Άνθρωποι και ζώα ή έντομα συνευρίσκονται στα έργα της άλλοτε βίαια, άλλοτε εμφωλιασμένα το ένα μέσα στον άλλο, άλλοτε παρατηρώντας ο ένας το άλλο εκστατικά. Η προβληματική σχέση ανθρώπου και ζώου στο έργο της εικαστικού διατυπώνεται μέσα από ένα ιδιότυπο λεξιλόγιο, σαν ένα φροϋδικό στιγμιότυπο ονείρου.

Πολλά από τα σχέδιά της είναι οπτικά λογοπαίγνια που προτείνουν πολλαπλές αναγνώσεις, ενώ άλλα εμπεριέχουν προσωπικές αφηγήσεις.

BIO: Η ‘Εμη Τσούγκαρη γεννήθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στη κατεύθυνση της Ζωγραφικής (2015). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments