Middlesex, Jeffrey Eugenides

Η ενδιάμεση κατάσταση ενός ανθρώπου και μιας κοινωνίας στην πορεία τους προς την αποδοχή. Με πολύ επιδέξιο τρόπο, ακροβατώντας ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία -αρχαία και σύγχρονη- το βιβλίο παρουσιάζει την μετάβαση της μικρής Κάλλη προς την ενηλικίωση, που συνεπάγεται την μεταβολή του φύλου της. Σταδιακά, εμφανίζονται τα σημάδια της ερμαφρόδιτης φύσης της.

Η αφήγηση διατρέχει τα στάδια της μύησης της Κάλλη, καθώς εκείνη ανακαλύπτει τον εαυτό της, τα σημάδια της, την σχέση της με το παρελθόν της, που της αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, με επώδυνο και λαβυρινθώδη τρόπο. Παράλληλα με την προσωπική ιστορία μετάβασης της ηρωίδας ξετυλίγεται η ιστορία μετάβασης της Αμερικής, όσο εξαναγκάζεται να περάσει στην αποδοχή των μαύρων κοινοτήτων της, οι οποίες κατοικούν κάτω από το δέρμα του αμερικάνικου ονείρου. Είναι, όμως, κι η ιστορία μετάβασης των μεταναστών από την Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τον αγώνα τους για ζωή μετά το βίωμα της απώλειας.

Κι όμως⸱ αν και τραυματικά, αυτά τα προσωπικά και συλλογικά γεγονότα δεν καταβάλλουν την αφήγηση. Το ανατρεπτικό χιούμορ, η ευαισθησία, η συγκίνηση πλάθουν μια αφήγηση ρευστή, πάλλουσα από ζωή, άκρως συναρπαστική. Η επιλογή διαφορετικής οπτικής γωνίας στην αφήγηση (η πρωτοπρόσωπη και η τριτοπρόσωπη αφήγηση εναλλάσσονται) είναι μια εξαιρετικά σοφή επιλογή. Στις περιπτώσεις που η ηρωίδα νιώθει άνεση με όσα αφηγείται επιλέγει το πρώτο πρόσωπο. Όταν όσα έχει να αφηγηθεί είναι επώδυνα και δύσκολα, καταφεύγει στο τρίτο πρόσωπο της απόστασης και τους εξωτερικού παρατηρητή του εαυτού.

Ενώ είναι ένα βιβλίο που μιλάει για το τι σημαίνει να είναι κανείς άνδρας ή γυναίκα, από τη σκοπιά ενός Τειρεσία, δεν στέκεται μόνο εκεί. Απλώνεται σε πολλά ζητήματα. Τα συναισθήματα και η θέληση για ζωή είναι αυτά που δείχνουν τελικά τον δρόμο και βγάζουν από τον λαβύρινθο.

Αναστασία Καραβασιλείου

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments