Η Θεότητα και η Άρκτος: Υβριδική Εικονογραφία και Συμβολισμός στο Çatalhöyük, Joan Marler and Harald Haarmann

Το κείμενο αυτό αποτελεί μετάφραση του άρθρου των Joan Marler and Harald Haarmann The Goddess and the Bear: Hybrid Imagery and Symbolism at Çatalhöyük, που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Archaeomythology. Είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στον παρακάτω ιστότοπο: Το έργο με τίτλο Η Θεότητα και η Άρκτος: Υβριδική Εικονογραφία και Συμβολισμός…

Περισσότερα

Οι θεές, Ελένη Λαδιά

Η μνήμη είναι ο πυρήνας. Η ιστορική μνήμη, η βιωμένη μνήμη και το συλλογικό βίωμα, η βιολογική μνήμη και η απώλειά της. Η μνήμη είναι και ο ιστός της αφήγησης. Απλώνεται με τη μορφή μικρής πραγματείας, συλλογικής αφήγησης που μετέδωσαν οι μπάμπες, προσωπικών σκέψεων που καταγράφονται σαν ημερολόγιο. Έτσι, κάθε…

Περισσότερα

Λούμπεν Μυθιστορηματάκι, Ρομπέρτο Μπολάνιο

Το πρώτο πρόσωπο της αφήγησης δεν μας αφήνει να περάσουμε πίσω από την εξωτερική εντύπωση. Τα γεγονότα απλώς συμβαίνουν κι η ηρωίδα τα ζει ως παρατηρήτριά τους. Οι άνθρωποι περνούν. Τα συναισθήματα ανέκφραστα. Το φως δεν παύει ποτέ, το σκοτάδι που ευαγγελίζεται μια παύση για ξεκούραση αργεί να έρθει. Η…

Περισσότερα

Ιστορίες του καλού θεού, Ράινερ Μαρία Ριλκε

Ο θεός του Ρίλκε είναι διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Οι ρίζες αυτού του θεού είναι βαθιά ριζωμένες στις παιδικές ψυχές, στις οποίες απευθύνονται τα παραμύθια. Όμως ο αφηγητής δεν τα αφηγείται απευθείας στα παιδιά. Τα παραδίδει στους μεγάλους, ώστε να τα μεταφέρουν αυτοί στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Κάθε παραμύθι…

Περισσότερα

Ινδιάνικος Χειμώνας, Frederic Roux

Η εναλλαγή των εποχών μοιάζει κρυμμένη από τις οθόνες και τις θεωρίες περί κλιματικών αλλαγών. Κυρίως, όμως, κρύβεται πίσω από τα μεγαθήρια, φτιαγμένα από ατσάλι και τσιμέντο. Όλα φαίνονται να μην αλλάζουν. Σαν βαριά σκονισμένη κουρτίνα ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός καλύπτει την γέννηση και τη φθορά, τον θάνατο και την…

Περισσότερα

Η συνείδηση του Ζήνωνα, Ίταλο Σβέβο

Ο Τζέιμς Γουντς στο επίμετρό του χαρακτηρίζει τον Ζήνωνα έναν Δον Κιχώτη του μοντερνισμού. Όλα όσα επιθυμεί, όλα όσα βλέπει γύρω του λειτουργούν αντεστραμμένα. Άλλα φαντάζεται κι άλλα συμβαίνουν, άλλα ισχυρίζεται ότι κάνει κι άλλα κάνει. Ποιος είναι στα αλήθεια ο Ζήνων; Αυτός που θυμάται τον εαυτό του ή αυτός…

Περισσότερα

Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών, Ντανίλο Κις

Η συλλογή διηγημάτων του Ντανίλο Κις είναι τόσο συμπυκνωμένη σε νοήματα, όσο θα ήταν ένα μήνυμα σε μπουκάλι, που ταξιδεύει μέσα στον χρόνο. Κάθε διήγημα εμπεριέχει τον κόσμο, όπως το Άλεφ του Μπόρχες ή όπως ένα φράκταλ, επειδή ακριβώς συμπυκνώνει το συναίσθημα και τη σκέψη της μίας και μοναδικής στιγμής….

Περισσότερα

Έχων σώας τας φρένας, Αργύρης Χιόνης

Οι αρχέγονοι λαοί πίστευαν ότι τα πράγματα, τα ζώα και τα φυτά, κάθε τι που μας περιβάλλει, έχει την ψυχή του. Όσο πιο κοντά στο θείο, τόσο πιο κοντά στη φύση. Το ίδιο κι ο Αργύρης Χιόνης που έχει απέναντί του έμψυχα αντικείμενα. Το τραπέζι και η σόμπα του, η…

Περισσότερα

Οι άνθρωποι στα δέντρα, Hanya Yanagihara

Το ίδιο το θέμα του βιβλίου θέτει τα όρια και το ξεπέρασμά τους. Αυτό που κεντρίζει εξ αρχής είναι η δομή του, που έχει τη μορφή αυτοβιογραφίας-επιστολογραφίας. Προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο η αληθοφάνεια της προσωπικής αφήγησης του δόκτορος Περίνα, αλλά και η παράθεση των υποσημειώσεων του συντρόφου του, που…

Περισσότερα

Το Νιξ, Nathan Hill

Στο Νιξ, που ο συγγραφέας του ολοκλήρωσε μετά από δέκα χρόνια, παρουσιάζεται μια άλλη πλευρά της Αμερικής, περνώντας όμως πρώτα μέσα από όλα τα στρεότυπα που έχουμε φτιάξει για αυτήν ή μας έχει φτιάξει η ίδια για να τη βλέπουμε. Όμως, πρώτα από όλα συγκροτεί έναν κόσμο κατανόησης. Είναι ένα…

Περισσότερα