Πειρατική Ιστορία

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την Πειρατική Ιστορία, που χρησιμοποιώ για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Αφού παρατίθεται το λεξιλόγιο, ακολουθεί μία πειρατική ιστορία με κενά, που ο μαθητής καλείται να συμπληρώσει. Μαθησιακός στόχος είναι η εκμάθηση του λεξιλογίου σε ένα νοηματικό πλαίσιο. Μέσα από την χρήση εικόνων και…

Περισσότερα

Ασκήσεις επανάληψης για τα Χριστούγεννα (Δ’ Δημοτικού)

Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο με επαναληπτικές ασκήσεις για τα Χριστούγεννα για την Δ’ Δημοτικού. Καλή επανάληψη!

Περισσότερα

Η κοσμολογία των Igbo

Συγγραφέας του άρθρου: Αναστασία Καραβασιλείου Όταν ο Chi Ukwu δημιούργησε το σύμπαν, ενέπνευσε στον άνθρωπο ένα πνευματικό στοιχείο, που προορίζεται να συνεχίσει τη δημιουργική διαδικασία, για να γίνει καθοδηγητική δύναμη, δίνοντας νόημα και κατεύθυνση στην ύπαρξη. Αυτή η σπίθα γνωστή ως chi είναι μοναδική σε κάθε άτομο. Ο ρόλος που…

Περισσότερα

Αλληλουχία των κήπων, Julio Cortázar

Είχε αρχίσει να διαβάζει το μυθιστόρημα εδώ και λίγες μέρες. Το είχε αφήσει γιατί μεσολάβησαν επείγουσες υποθέσεις και το ξανάπιασε στο τρένο, γυρνώντας στο κτήμα του· αργά αργά αφηνόταν να του τραβήξει το ενδιαφέρον, η πλοκή, η περιγραφή των προσώπων. Το ίδιο βράδυ, αφού έγραψε ένα γράμμα στον πληρεξούσιό του…

Περισσότερα

Εὐφρόνη

Η λέξη δηλώνει την καλή ώρα και κατ’ ευφημισμό τη νύχτα. Έτσι στον Ησίοδο διαβάζουμε μακραὶ γὰρ καὶ ἐπίρροθοι εὐφρόναι εἰσί. Δηλαδή μακρές και σύμμαχοι είναι οι νύχτες. Ο Ησίοδος βλέπει στις μακρές νύχτες έναν βοηθό και προστάτη. Το σκοτάδι παρέχει τη δική του ασφάλεια. Κι ο Πρόκλος συμπληρώνει ότι…

Περισσότερα

Σημειώσεις για τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη

Οι σημειώσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βοηθητικό συμπλήρωμα στη μελέτη των Ηθικών Νικομαχείων, καθώς συνοπτικά αποδίσουν τα κεντρικά ζητήματα του φιλοσοφικού έργου του Αριστοτέλη. Οι μαθητές της Γ’Λυκείου, που διδάσκονται στο γνωστό αρχαίο κείμενο αποσπάσματα του έργου, θα ήταν απαραίτητο να έχουν πρώτα μια συνοπτική εικόνα του συνολικού…

Περισσότερα

Το Ξωτικό και το Ουράνιο Τόξο

Το παραμύθι αυτό είναι η διασκευή ενός παραδοσιακού Ινδιάνικου παραμυθιού με τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου. Μας διδάσκει πολλά πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή. Κυρίως το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία και η συμφιλίωση των διαφορετικών στοιχείων. Χωρίς τη διαφορετικότητα, αλλά και τη συμφιλίωση, θα κυριαρχούσε μια μουντή ομοιομορφία και…

Περισσότερα

Η ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΡΜΗ

Συγγραφέας του άρθρου: Αναστασία Καραβασιλείου Η περιοχή της αρχαίας Θεσσαλονίκης (κατά μια εκδοχή της Θέρμης)[1] Η περιοχή γύρω από τον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, μέχρι τις λίμνες του Λαγκαδά, ονομαζόταν κατά τους αρχαίους χρόνους Μυγδονία. Οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να ήταν αρχαία θρακικά φύλα, που ονομάζονταν Μύγδονες….

Περισσότερα

Η Θεότητα και η Άρκτος: Υβριδική Εικονογραφία και Συμβολισμός στο Çatalhöyük, Joan Marler and Harald Haarmann

Το κείμενο αυτό αποτελεί μετάφραση του άρθρου των Joan Marler and Harald Haarmann The Goddess and the Bear: Hybrid Imagery and Symbolism at Çatalhöyük, που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Archaeomythology. Είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στον παρακάτω ιστότοπο: Το έργο με τίτλο Η Θεότητα και η Άρκτος: Υβριδική Εικονογραφία και Συμβολισμός…

Περισσότερα

Οι θεές, Ελένη Λαδιά

Η μνήμη είναι ο πυρήνας. Η ιστορική μνήμη, η βιωμένη μνήμη και το συλλογικό βίωμα, η βιολογική μνήμη και η απώλειά της. Η μνήμη είναι και ο ιστός της αφήγησης. Απλώνεται με τη μορφή μικρής πραγματείας, συλλογικής αφήγησης που μετέδωσαν οι μπάμπες, προσωπικών σκέψεων που καταγράφονται σαν ημερολόγιο. Έτσι, κάθε…

Περισσότερα