Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ίδρυσε την κοινότητα του Πελίτι το 1995 (www.peliti.gr), ενώ ξεκίνησε να συλλέγει σπόρους, περιδιαβαίνοντας την Ελλάδα από το 1991, αλλά και δεχόμενος και σπόρους από τη Λατινική Αμερική. Έτσι, μεταξύ 1995-2000 συγκέντρωσε περίπου 1.200 ποικιλίες, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Έκτοτε έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο συλλογής, διατήρησης, καλλιέργειας και διάδοσης παραδοσιακών ποικιλιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η κοινότητα του Πελίτι είναι πολύ δραστήρια και δημιουργική και προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της διάδοσης πολύτιμων γνώσεων τόσο σε μεγαλύτερους, όσο και σε μικρότερους (https://www.youtube.com/channel/UCUZTStEhXlZtudpoT9W5cVw).
Στο βίντεο που ακολουθεί είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την οικολογική γεωργία, τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων, αλλά και την αρχαιοβοτανική, τη στάση μας απέναντι σε ό,τι μας περιβάλλει. Όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ο κόσμος των φυτών είναι ζωντανός και έχει τη δική του ψυχή. Η σχέση μας μαζί τους είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή μας υπό τις παρούσες συνθήκες. Όπως αναφέρει κι ο ίδιος, η στάση των ανθρώπων, που πλέον αναζητούν λαχανικά με γεύση και σπόρους που μπορούν κι οι ίδιοι να καλλιεργήσουν, άλλαξε την ευρύτερη κατάσταση και αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές ποικιλίες.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή μετάβασης, στην οποία ο παλιός κόσμος πεθαίνει και γεννιέται ένας νέος. Η αλλαγή αυτή δεν θα γίνει χωρίς κόστος. Το μέλλον, όμως, δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Ο Παναγιώτης τονίζει ότι είναι ευθύνη του καθενός μας να στρέψει την προσοχή του στη ζωή, σε ό,τι καλό μπορεί να κάνει και να προσφέρει ο καθένας στο σύνολο. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και κανείς δεν είναι μόνος του, όπως λέει.