Aloha ‘Āina: η αγάπη της Γης

Το νέο ντοκιμαντέρ των Adam Loften και Emmanuel Vaughan-Lee Aloha ‘Āina αναφέρεται σε όσα συνέβησαν στη Χαβάη τις τελευταίες δεκαετίες. Η αφήγηση εστιάζει στη ζωή της καταξιωμένης ποιήτριας και ακτιβίστριας Jamaica Heolimeleikalani Osorio. Είναι Kanaka Maoli, άνθρωπος της Γης, όπως ονομάζονται οι ιθαγενείς της Χαβάης.

Ο τίτλος Aloha ‘Āina σημαίνει αγάπη για τη Γη και από τη Γη. Είναι μια έννοια που μας διδάσκει ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τη Γη και μεταξύ μας. Η Γη μας τρέφει και μας μεταμορφώνει, μας τροφοδοτεί με έμπνευση και δημιουργία· μας δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Συνδεόμαστε μεταξύ μας, επειδή είμαστε συνδεδεμένοι με τη Γη και συνδεόμαστε με τη Γη, επειδή είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας.

Η ίδια μέσω της ποίησης κατόρθωσε να εκφράσει όλα όσα την απασχολούσαν· την κοινωνική της θέση, τη σεξουαλική της ταυτότητα, τη δημιουργική της έκφραση, την καταγωγή της, θέτοντας στο επίκεντρο τη γλώσσα. Μιλάει από παιδί τη μητρική της γλώσσα, δηλαδή τη χαβανέζικη πέρα από τα αγγλικά, κάτι που της έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνεί με την προγονική της γη.

Αναδεικνύει μέσα από την ιστορία της οικογένειας και του τόπου της τη μεταμόρφωση της Χαβάης από τον τόπο που οι πρόγονοί της έζησαν για χιλιάδες χρόνια αρμονικά με τη Γη σε τουριστικό προορισμό. Η αποικιοκρατική λογική πρόβαλε πάνω στη Χαβάη την εικόνα του μέρους της απόλαυσης και του κέρδους. Τη μεταμόρφωσε από προγονική ιερή Γη σε πολυτελή τουριστικό προορισμό για όλο τον πλανήτη.

Η Jamaica επιστρέφει στο αρχικό νόημα: επαναδιεκδικεί για αυτήν, τους συνανθρώπους και την οικογένειά της, το πραγματικό πνεύμα της αγάπης. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο τηλεσκόπιο που θα κατασκευαζόταν στη Mauna Kea, το πιο ιερό βουνό στη Χαβάη. Οι επιστήμονες έκριναν την κορυφή της Mauna Kea ως καταλληλότερη, για να δουν στα πιο μακρινά μέρη του διαστήματος που είχαν ως τώρα διερευνήσει. Οι ντόπιοι, όμως, βλέπουν το πιο ιερό βουνό τους να βεβηλώνεται. Θα πρέπει ο καθένας, για να κατανοήσει τη φύση του προβλήματος, να μεταφέρει στα δικά του μέτρα την ιερότητα. Θα μπορούσε να χτιστεί ένα τεράστιο τηλεσκόπιο στην Ακρόπολη; Στο Άγιον Όρος; Στους Δελφούς; Στη Μέκκα; Στην Κάαμπα;

Απαγγέλλει στίχους που μας προτρέπουν σε αγάπη και ευθύνη για κάθε γη που μας τρέφει και μας φέρει. Όλοι έχουμε ευθύνη να αγαπάμε τη Γη, για να μπορούμε να αγαπάμε και όλα τα πλάσματα που την κατοικούν. Μπορείς να βλάπτεις ό,τι αγαπάς;

Είναι καιρός να δούμε τι σημαίνει μια ιερή Γη να μετατρέπεται σε τουριστικό αξιοθέατο· να χάνει το νόημά της, για να γίνει ένας ανοίκειος τόπος, ένα τουριστικό πέρασμα ή προορισμός. Όταν ένα μέρος από προγονική ιερή Γη καταλήγει σε μη βιωμένο και βιώσιμο τόπο, σε σκηνικό για φωτογραφίες και περιδιάβαση για διασκέδαση, τότε βεβηλώνεται.

Όταν δεν μπορούμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, τότε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Ο λόγος δεν κρύπτει ούτε φανερώνει· ο λόγος σημαίνει. Κι αυτή τη σημασία χρειάζεται να κατανοήσουμε, για να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και ποιοι μπορούμε να γίνουμε.

Η Πνευματική Οικολογία (Spiritual Ecology) είναι ένας τρόπος να δούμε ξανά τον τρόπο που κατοικούμε τον κόσμο. Ο ατομικός και ο συλλογικός τόπος φορτίζονται με πνευματικότητα, η οποία δεν περιορίζεται σε κάποιο θρησκευτικό δόγμα, αλλά αγκαλιάζει κάθε πτυχή ιερότητας και εσωτερικής επίγνωσης. Ο σεβασμός για τον τόπο που κατοικούμε, για τη φύση δεν ανάγεται έτσι σε κάτι που πρέπει να κάνουμε ή να μην κάνουμε, αλλά στον τρόπο που καλούμαστε να υπάρχουμε στον κόσμο.

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ διαθέσιμο εδώ:

https://emergencemagazine.org/film/aloha-aina/

Κείμενο: Αναστασία Καραβασιλείου

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments